Palleahengitys osa 2: Hengitys työkaluna itsetuntemukseen ja kasvuun

03.10.2022

Aiemmassa blogikirjoituksessa avasin mitä kaikkien tulisi tietää pallean toiminnasta ja hyvin toimivan hengityksen hyödyistä. Se on mielestäni kaikille tarpeellista perustietoa, jota näkisin mielelläni opetettavan peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Mikäli et ole siihen vielä tutustunut, ota se haltuun tästä.

Palleahengityksestä työkalu itsetuntemukseen ja kasvuun

Palleahengityksen merkitys on suuri nykypäivänä ja uskon sen vain korostuneen kaupungillistumisen myötä. Lähempänä luontoa asuessamme hengitys toimi luonnollisemmin, mutta nykyelämässä stressi ottaa helposti vallan kehosta. Nykymaailman menossa meidän kaupunkilaisten tulee nähdä hieman vaivaa astuaksemme ulos stressikierteestä. Palleahengitys on tähän erinomainen työkalu.

Palleahengityksessä alavatsa pääsee pullistumaan rentona
Palleahengityksessä alavatsa pääsee pullistumaan rentona

Tässä tekstissä haluan viedä hengitysteemaa vielä pidemmälle. Hengitys on syvä aihe ja siitä löytyy useita eri kerroksia - vähän kuin sipulista. Palleahengityksen miellän sijaitsevan sipulin uloimmissa kerroksissa. Viime vuosina olen tutustunut intensiivisemmin syvempiin kerroksiin, joista haluan jakaa tässä kirjoituksessa. Pinnan alla ajattelen sijaitsevan psykologisia, emotionaalisia ja henkisempiä kerroksia sekä erilaisia opittuja malleja.

Hengityksen "sipulin" syvempien kerrosten kautta voin päästä kosketuksiin kehollisten tuntemusteni ja tunteideni kanssa. Ne ohjaavat toimintaani pinnan alta - olen niistä tietoinen tai en. Hengitykseni reagoi silmänräpäyksessä uhkaaviksi kokemissani tilanteissa kiihtymällä ja syvenemällä, kun koen turvaa. Tarkkailemalla tietoisesti muutoksia hengityksessäni, voin ymmärtää paremmin mitä minussa tapahtuu. Kun huomaan hengitykseni kiihtyvän, voin tulla uteliaakseni siitä, mikä kiihtymisen sai aikaan? Ehkä kumppanini sanoi jotain, mikä vihastutti minua tai vaikkapa pimeässä kulkeminen sai minut pelokkaaksi.

Kun tunnistan muutoksia hengityksessäni, voin myös opetella tietoisesti säätelemään kokemustani hengityksen avulla:

  • rauhoittamalla vaikeiden kokemusten äärellä (itsesäätely taistele tai pakene tilasta ulos tulemiseksi)
  • lisäämällä intensiteettiä, kun minun on vaikea saada kosketusta itseeni, kehooni ja tunteisiini (jäätymisestä tai lamaantuneisuudesta ulos tuleminen)

Terapeuttinen hengitys ja emotionaalinen keho

Karkeasti jakaen säätelen siis arjen haasteita kohdatessani hengitystäni joko liikaa tai liian vähän. Kun pidän hengitystä liian pienenä ja kontrolloituna, kadotan yhteyden itseeni sekä kokemaani. Saatan vaikuttaa silloin ulkopuolisen silmiin etäiseltä, teennäiseltä tai kovalta. Tällaisissa tilanteissa voin saada paremman yhteyden kehooni esim. intensiivisten ja kaoottisten hengitysharjoitusten avulla. Ne auttavat läpäisemään alivireisyyttä ja erilaisia suojamuureja.

Silloin, kun hengityksestäni taas puuttuu itsesäätelyä, saatan vaikuttaa ulkopuolisen silmiin impulsiiviselta, hyökkäävältä, pelokkaalta tai ahdistuneelta. Tällöin saan itseni usein kiinni lapsenomaisesta hätääntyneestä ja turvattomasta olotilasta. Saatan muuttua muita kohtaan vaativaksi, tarvitsevaksi ja kritisoivaksi. Minun on vaikea hillitä itseäni ja saatan haluta satuttaa toista. Tällaisissa tilanteissa voin saada paremman kosketuksen itseeni tasaisten ja rauhoittavien hengitysharjoitusten kautta.

Koen turvattomuutta kummassakin edellämainitussa tilassa. Silloin ei ole otollinen aika esim. parisuhdekeskusteluille tai lapsen konfliktitilanteen ratkaisuyritykselle. Kun hengitykseni kiihtyy tai pienenee, en kykene olemaan läsnä kumppanilleni, lapselleni tai keskustelukaverilleni. Toimin reaktiivisesti, välttevästi tai automaatiolla. Tunnen oloni kiihtyneeksi tai lamaantuneeksi ja tunnottomaksi - "kaikki on hyvin" saatan murahtaa tai räjähtää yhtäkkiä. Nämä ovat merkkejä siitä, että haavoittunut sisäinen lapseni on aktiivinen. Tunnen oloni näissä tilanteissa monesti pieneksi ja lapsenomaiseksi. Emotionaalinen kehoni saattaa olla hyvin aktiivinen tai sitten loistaa näennäisesti poissolollaan, kun emotionaaliset suojapanssarini ovat aktivoituneet.

Pääset syventymään aiheeseen lisää alta löytyvästä .pdf-tiedostosta. Loin sen KASVUN AMMATTILAINEN nimisen koulutusohjelman lopputyönä. Lataus ei edellytä sinulta muuta kuin linkin klikkausta - en kysele sähköpostiasi enkä myy sinulle mitään. Työ on mielestäni niin timanttinen, että haluan jakaa sen kaikkien aiheesta kiinnostuneiden kanssa. Työssä käydään läpi laaja-alaisesti hengityksen eri osa-alueita ja niihin liittyviä hengitysharjoituksia. Oman osaamiseni lisäksi olen hyödyntänyt työssä omien alojensa parhaita asiantuntijoita. Asiantuntijoiden aihealueina ovat:

  • -Läsnäoloprosessi - tietoinen jatkuva hengitys (Michael Brown)
  • -Psykofyysinen hengitysterapia (Martin, Seppä)
  • -Traumatyöskentely - Somatic Experiencing (Peter Levine)
  • -Holotrooppinen hengitystyöskentely (Stanislav Grof)
  • -Seksuaalisuus ja hengitys (David Deida)
  • -Oxygen Advantage (Patrick Mckeown)

Toivon sinulle inspiroivia lukuhetkiä hengityksen viisauden äärellä! 

Klikkaa tästä auki: Terapeuttinen hengitys ja emotionaalinen keho.pdf

<3 Matti