Palleahengitys

15.01.2023

Tämän artikkelin lukemalla opit mitä kaikkien tulisi tietää pallean toiminnasta ja hyvin toimivan hengityksen hyödyistä. Opit lisää mm. seuraavista oireista sekä mitä niille voi tehdä ja miten hoitaa:

Jännittynyt ja kireä pallea voi oireilla seuraavilla tavoin:

  • Stressi, stressihengitys, pinnallinen hengitys
  • Niskahartiaseudun jäykkyys tai särky
  • Krampit ja "noidannuolet"
  • Palleakramppi, hikka
  • Selkäkivut
  • Jännittynyt lantionpohja, turvotukset

Hyvin toimiva hengitys liikuttaa koko kehoa ja tehostaa nesteiden kiertoa

Hyvin toimivassa hengityksessä vatsa pullistuu ja hengitys tapahtuu rennosti mahdollisimman vähäisellä lihastyöllä. Hengitys toimii kuin sinfoniaorkesteri, jossa jokainen lihas osallistuu konserttiin tasavertaisesti onteloiden välisen paineenvaihtelun hoitaessa suurimman työn. Mikäli hengitys on pinnallista tai sitä tehostetaan lihastyöllä, vähenee esimerkiksi hengityksen aikaansaama liike selkärankaan. Tästä voi aiheutua monenlaisia vaivoja.

Hyvä pallean liike voi tapahtua vain rennon hengityksen myötä
Hyvä pallean liike voi tapahtua vain rennon hengityksen myötä

Vapaa hengitys liikuttaa kaikkia kylkiluita ja rangan nikamia häntäluun päästä aina kallonpohjaan asti. Hyvin toimiva hengitys tekee jokaisella sisäänhengityksellä pientä avaavaa liikettä kaikkien näiden niveliin. Wikipedian mukaan hengitämme keskimäärin 12-18 kertaa minuutissa sisään eli vuorokauden aikana noin 20 000 kertaa sisään ja toiset 20 000 kertaa ulos. Vaikka sisäänhengityksen avaava liike on pieni, kertaantuu se tuhansia kertoja päivän aikana. Voit ehkä kuvitella, että tällä liikkeellä tai sen puutteella on valtava vaikutus hyvinvointiisi.

Osteopaattisesti tarkasteltuna edellä lasketut määrät viittaavat hyvin yleiseen pinnalliseen stressihengitykseen. Siinä pallean liike on vähäistä ja erityisesti kaulan alueella sijaitsevat apuhengityslihakset tekevät tarpeettoman paljon työtä. Hyvin toimivassa lepohengityksessä rintakehä nousee noin 6-8 kertaa minuutissa ja apuhengityslihakset pysyvät rentoina. Mitä korkeampi hengitystiheytesi on, sitä vähäisempää on avaava liike päivän aikana kehossasi lantionpohjasta ylöspäin. Vapaan liikkeen puute johtaa usein jumeihin.

Optimaalisesti toimiessaan pallea voi tehdä jopa yli 20 cm liikkeen ylös ja alas joka hengityksellä. Pystytkö näkemään kuinka suuren liikkeen se saa aikaan pallean alapuolella vatsaontelon sisäelimissä? Entä kuinka paljon 20cm liike tekee tilaa pallean yläpuolelle keuhkoille ja sydämelle? Kehon hyvinvoinnin kannalta on iso ero tuleeko liikettä 0 vai 20 cm. 

Liikkeen aikaansaamia vaikutuksia on helpointa havainnollistaa videoiden avulla. Tämän lyhyen videon jälkimmäisellä hengityksellä näet, kuinka yli 10 cm liike laajentaa kylkivälejä ja hieroo vatsan alueen sisäelimiä laajalla liikkeellä ylös ja alas. Tästä toisesta videosta pääset näkemään, kuinka laajan liikkeen alligaattorin rento hengitys tekee koko selkärankaan. Hengittäessä rangan hyvä liike häntäluusta kallonpohjaan on mahdollista vain rennon hengityksen myötä.

Hengitys ei ole voimalaji eikä hyvä palleahengitys tarkoita voimakasta palleaa. Päin vastoin, se tarkoittaa rentoa palleaa, joka pääsee liikkumaan vapaasti ylös ja alas.

Alta voit katsoa videon, jossa puhun lisää pallean anatomiasta ja toiminnallisuudesta:

Hengityksen luoma liike on lääke

Liike on elinehto kaikissa elävissä kudoksissa ja vain kuolleissa kudoksissa ei ole liikettä. Liike on myös lääke moniin vaivoihin. Vastaavasti liikkeen puute johtaa jumeihin. Vastaanotollani on käynyt monia selkäkrampeista kärsiviä asiakkaita. Pallealihas itse kramppaa onneksi harvoin sillä silloin kotikonstit eivät yleensä enää riitä. Pallean lievemmät krampit oireilevat lähinnä hikkana. Jännittynyt ja heikosti toimiva palleahengitys johtaa usein ympäröivien selän alueen eri lihasten kivuliaisiin kramppeihin.

Krampit, kuten "noidannuolet" aiheutuvat lihaksen suojaspasmista, jossa lihas supistuu voimakkaasti eikä pääse rentoutumaan. Kramppi on hyvin kivulias, koska nestekierto lihakseen vähenee merkittävästi ja sitä kautta lihaksessa vallitsee vähähappinen tila. Krampit voidaan esimerkiksi hieroa auki, mutta ne toistuvat helposti, mikäli ongelman juurisyyhyn ei paneuduta. Selän alueen kramppien taustalla on lähes aina pinnallinen hengitys. Vapauttamalla ja syventämällä palleahengitystä lihakset pääsevät rentoutumaan ja nestekierto paranee. Kotikonstien lisäksi osteopaattinen hoito on erityisen tehokasta hengityksen eri haasteisiin.

"Vaikka mikään ei virallisesti ollut vialla, niin hoidon jälkeen olo on paljon helpompi. Hengittäminen tuntuu ihanalle."

Hanna 33v.

Myös monia selkävaivoja saadaan helpotettua syventämällä ja vapauttamalla palleahengitystä. Vapaamman hengityksen liike lisää liikettä ympäröivissä kudoksissa. Usein kroonisista selkävaivoista kärsivillä selän syvät lihakset ovat erittäin kireät eivätkä ne salli liikettä tai pääse rentoutumaan kunnolla. Taustalla on usein opittu pitämään vatsaa piukkana ja core tiukkana. Tämä lukitsee tehokkaasti palleaa liikuttamasta selkärankaa ja selkälihaksia. 

Kroonisista selkäkivuista kärsivät asiakkaani kertovat usein, kuinka heillä on joskus todettu heikot selkä- ja vatsalihakset. Lähes poikkeuksetta tällaisten asiakkaiden vatsa- ja selkälihakset ovat kädellä tunnustellen kuin betonia. Ongelmana ei ole tällöin voiman, vaan rentouden puute. Usein ensimmäinen askel kroonisista selkäkivuista kärsiville onkin opetella sallimaan rento vatsaa pullistava sisäänhengitys. 

Palleahengityksessä on tärkeää pitää vatsa rentona ja antaa sen pullistua vapaasti
Palleahengityksessä on tärkeää pitää vatsa rentona ja antaa sen pullistua vapaasti

Sama pätee useisiin niska-hartiaseudun kipuihin ja jännityksiin. Hyvin toimiva palleahengitys liikuttaa solisluita jopa 3 cm ylös ja alas. Jos solisluut ja hartiat pysyvät jatkuvasti lähes paikallaan pinnallisen hengityksen johdosta, on hartioiden kudosten nestekierto merkittävästi alempi, kuin hyvin toimivan hengityksen rennon liikkeen myötä. Tällaisissa tilanteissa hartioiden lihakset voidaan hieroa rennommiksi, mutta tilanne palaa alkuperäiseen muutaman päivän päästä, mikäli hengitykseen ei puututa. Suosittelen testaamaan artikkelin lopusta löytyvää hengitysharjoitusta, mikäli hieronta auttaa vaivoihin vain hetkellisesti. Mikäli hengitysharjoituksetkaan eivät selkeästi helpota vaivaa, voi olla hyvä kääntyä hengitysongelmia hoitavan asiantuntijan pariin. Tällöin taustalla on monesti sellaisia jumeja, joita on erittäin hankala vapauttaa itse.

"Hoito tuntui todella hyvältä ja perusteelliselta. Taitava osteopaatti tuntui erttäin ammattitaitoiselta ja osasi selittää asiat ymmärrettävästi. Tunsin saavani apua ja kipujen lievitystä jo hoitotilanteessa, jossa asiakas otettiin kokonaisvaltaisesti huomioon. Tunnelma oli kiireetön ja sympaattinen. Sain hyödyllisiä ja olennaisia harjoitusohjeita. Parempaa hoitoa en ole aikaisemmin kokenut!"

Brita 73v.

Hyvin toimivasta hengityksestä voi olla apua myös sairastelusta ja urheilusta palautumiseen, suorituskykyyn sekä turvotuksiin

Hyvin toimiva hengitys on tärkeä myös sairaudesta ja urheilusta palautumiseen sekä turvotuksiin, koska se tehostaa koko kehon kudosten nestekiertoa. Urheillessa lihaksiin kertyy maitohappoa ja muita kuona-aineita, jotka tulee saada poistumaan verenkierron ja edelleen keuhkojen sekä munuaisten kautta. Mikäli palautuminen on heikkoa, saadaan sitä usein tehostettua vapauttamalla ja syventämällä hengitystä. Urheilun aikaisen suorituskyvynkin kannalta on iso ero pääseekö pallea liikkumaan 5 vai 15 cm. Laajempi liike lisää hapenottokykyä ja vähentää apuhengityslihasten taakkaa. 

Erilaisissa turvotustiloissa nesteitä kertyy kehonosaan, koska sitä ei päästä kierrättämään tehokkaasti kohti sydäntä. Yksi syy turvotukseen, erityisesti yleisturvotukseen voi olla heikosti toimiva palleahengitys. Pallealihas on tärkeä nestekierron moottori, joka liikuttaa nesteitä koko kehossa.

Mikä saa pallean ja hengityksen häiriintymään?

Liikerajoituksia palleaan ja hengitykseen voivat aiheuttaa esim. iskut, traumat ja sairaudet. Huonoimmillaan pallean liike voi olla vain muutamia senttejä. Trauman myötä voi olla myös merkittäviä, jopa yli 10cm puolieroja liikkeen laajuudessa. Mikäli sinulla on vaikeuksia saada vatsaa pullistumaan sisäänhengityksellä, voi osteopaattisi auttaa hengitystäsi ja pallean toimintaa monin tavoin. 

Lihasjumien lisäksi yleisiä palleaa rajoittavia löydöksiä on alimmissa kylkiluissa sekä kaularangan alueella, josta lähtee pallealihaksen hermotus. Myös kallonpohjassa sijaitseva aivorunko on keskeisessä roolissa hengityksen säätelyssä siellä sijaitsevan aivojen hengityskeskuksen vuoksi. Toisinaan keho ja hengitys ei ole päässyt palautumaan infektiosairauden jälkeen. Esim. korona on yksi tällainen infektiosairaus. Sairauden jälkeen hengitys ei pääse aina palautumaan takaisin normaaliksi. Tällaisissa tilanteissa kotikonstit, kuten hengitysharjoitukset eivät riitä palauttamaan tilannetta vaan keho tarvitsee hoitoa.


Lopuksi

Mikäli haluat vapauttaa pallean liikkuvuutta ja syventää hengitystäsi kotikonstein, voit tehdä niin esim. tämän hengitysharjoituksen avulla.

Jos taas olet jo kokeillut erilaisia hengitysharjoituksia eikä tilanne ole selkeästi helpottanut kotikonstein, on hyvä kääntyä osteopaattisi puoleen. Jos sinulla ei jo ole hengitykseen perehtynyttä osteopaattia tukenasi, sallinet minun esittäytyä:


Hei, 

Olen osteopaatti Matti Hokkanen. Ihmisenä ja osteopaattina olen herkkä, läsnäoleva ja syvällisesti kohtaava. Olen erikoistunut lasten ja aikuisten biodynaamiseen osteopatiaan. Hoidan myös raskaana olevia. Erityisosaamiseeni kuuluu hengitys-, trauma- ja tunnetyöskentely. Koulutan luonnollista palleahengitystä yrityksille, organisaatioille ja yksilöille. Ajattelen kehon, mielen ja tunteiden vaikuttavan toisiinsa. Siksi varaankin tapaamisiin aina aikaa myös keskustelulle ja tuntemiselle. Hoidossani en käytä nivelmanipulaatiota enkä edellytä päällysvaatteiden riisumista.


"Suosittelen lämpimästi! Alaselkä ongelmat alkoivat ratkeamaan välittömästi jo hoidon aikana. Ensimmäinen kivuton päivä pitkään aikaan. Matti on oikealla alalla ja helpotus alaselän alueella on huomattava! Kiitokset!"

Petro 53v.

Mietitkö ehkä osaanko olla avuksi juuri sinun tilanteessasi?

Kysy viestillä tai jätä soittopyyntö niin jutellaan tilanteestasi maksuttomalla 15 minuutin konsultaatiolla. Vastaan viestiisi tai soitan takaisin 24h sisällä.